Just Host kennisbank

Service beyond the dot

WordPress updaten in Installatron

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 12 mei 2023
Geplaatst in:

  • WordPress updaten – veilig een eenvoudig vanuit Installatron.

Gerelateerd bericht: WordPress updaten in WordPress dashboard.

Note: alle links in dit artikel openen in een nieuw venster om te voorkomen dat je deze pagina uit het oog verliest.

Waarom WordPress updaten?

Je WordPress blog of website bestaat uit WordPress, aangevuld met thema’s en plugins. Alle onderdelen worden continue door ontwikkeld: er komen regelmatig updates uit met nieuwe functies, herstel van bugs en verbeteren van de veiligheid. Dat laatste is belangrijk: je wil niet dat je website wordt gehackt dus het is belangrijk om je WordPress onderdelen regelmatig te updaten.

Maak eerst een WordPress backup

Voordat je gaat updaten, maak een backup. In de meeste gevallen zal een update goed gaan, maar in het geval er iets mis gaat is het prettig als je een backup terug kunt zetten.

Je kunt op verschillende manieren een backup maken:

  • Backup maken in DirectAdmin controlpanel Verzeker je ervan dat je pas verder gaat als je de e-mail ‘Backup is ready’ hebt ontvangen.
  • Backup maken in Installatron.
  • Backup maken via een WordPress plugin: veel WordPress gebruikers hebben een WordPress plugin zoals BackWPup in de website geïnstalleerd waarmee backups worden gemaakt naar bijvoorbeeld Dropbox. Met die plugin is al een recente backup gemaakt of kun je voor de zekerheid een extra backup maken, al naar gelang je instellingen hoe vaak je de plugin een backup laat maken.

Controleer je opslagruimte

Voordat je de updates gaat doorvoeren, check eerst of je opslagruimte toereikend is. Dat doe je zo:

Login op je DirectAdmin controlpanel. Aan de rechterkant zie je de waarden van onder andere je benutte opslag ten opzichte van het totaal, je bandbreedte en meer. Zie screenshot. Klik op ‘Disk Space (MB)’ om de waarde te actualiseren. Is de balk Disk Space groen of oranje? Dan is er voldoende ruimte om de updates te doen. Is de balk rood? Neem contact met ons op om je opslag te verruimen. Als je gaat updaten terwijl de opslag in het rood staat, is de kans groot dat de updates mislukken en je website daardoor beschadigt en niet meer zichtbaar is.

directadmin disk space

WordPress updaten

Ga naar het hoofdscherm van DirectAdmin controlpanel. Indien je meerdere domeinen in het panel hebt staan, klik op een willekeurig domein om naar het hoofdmenu te gaan.

Scroll naar beneden en klik op het WordPress icoon van de website die je wilt updaten. Klik op de ‘Update’ button bij de website die je wilt updaten, zie screenshot.

WordPress updaten in Installatron

Je doorloopt nu de volgende schermen (voorbeelden):

Wordpress updaten in installatron

Standaard staat het updaten van plugins en thema’s uit, zet aan als je de plugins en thema’s ook gelijk wilt updaten. Advies is om alles mee te nemen in de updates, tenzij je bijvoorbeeld in je actieve thema aanpassingen hebt gedaan. (zie ook onder de kop ‘Thema zelf aangepast’)

wordpress plugin update in installatron
wordpress thema update in installatron

Als het goed is heb je in de vorige stap al een backup gemaakt en daarna je opslag gecontroleerd, dus in dit scherm hieronder kun je kiezen voor ‘Nee, maak geen backup voor de upgrade’.

WordPress updaten in Installatron

Vervolg de route en wacht tot de updates klaar zijn.

Website controleren

Zijn alle updates doorgevoerd? Log dan in op je WordPress dashboard en kijk of er bijzondere meldingen in beeld staan. Soms wordt aangegeven dat de database nog moet worden bijgewerkt, staan er links om de nieuwe functies te bekijken die in de update zijn meegekomen of word je gevraagd om de instellingen van een plugin te bevestigen.

Ziet alles in je dashboard er goed uit? Bekijk je website nog even in je browser om te controleren of die er nog hetzelfde uit ziet als voorheen.

Help, het gaat mis!

Is er iets mis gegaan bij het updaten en is je website niet in orde of zelfs niet meer zichtbaar? Geen paniek. Je kunt nu de eerder gemaakte backup terugzetten.

Nadat de back-up is teruggezet: controleer of je website weer is hersteld en start opnieuw.

Is je website niet hersteld, of lukt het niet je website te updaten? Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Thema zelf aangepast?

Heb je aanpassingen gedaan in je thema? We raden dat af maar als je toch aanpassingen hebt gedaan, bedenk dan dat je aanpassingen kunnen worden overschreven bij een update. Besluit je om deze reden om je thema niet bij te werken, realiseer je dan dat je risico loopt op een hack.

Voorkomen dat je je thema niet kunt updaten maar wel aanpassingen doen? Neem even contact met ons op voor de alternatieve (veilige) manieren om wijzigingen aan te brengen in je thema.

Vragen over WordPress updaten? Maak een ticket aan in het Just Host klantenpanel of benader ons via Twitter.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *