Just Host kennisbank

Service beyond the dot

Beheren van backups in Installatron

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 29 mei 2023
Geplaatst in: ,

Je kunt vrij eenvoudig backups maken, terugzetten of verwijderen in Installatron. Mocht je bijvoorbeeld aan je website gaan werken of wil je wat zekerheid voordat je onderhoud gaat plegen, kun je op deze manier een vangnet creëren mocht er iets fout gaan.

We gaan er vanuit dat je ingelogd bent in het controlpanel DirectAdmin. Indien je meerdere domeinen in je panel hebt staan: klik op een willekeurig domein om naar het hoofdmenu te gaan. Scroll vervolgens naar beneden tot je onder ‘Mijn applicaties’ één of meer WordPress icoontjes ziet staan. Klik daarna op dat icoontje om in de Installatron omgeving te komen.

Een backup maken met Installatron

Bij meerdere installaties klik je vervolgens op het domein waar je een backup voor wilt maken. Aan de rechterkant zie je een aantal icoontjes. In onderstaand screenshot zie je welke je kunt kiezen om een reservekopie / backup te maken.

installatron reservekopie

Backup maken naar externe opslag

Standaard worden backups in Installatron bewaard op je hostingpakket. Je hebt de mogelijkheid om deze backups weg te schrijven naar een alternatieve opslagruimte. Dat heeft twee voordelen:

  1. De backups verbruiken geen opslag van je hostingpakket
  2. Mocht er ooit iets misgaan met de data op je hostingpakket, dan staan je backups veilig op een extern platform

Om een externe opslagruimte in te stellen ga je als volgt te werk:

Ga naar het overzicht van je Installatron installatie(s) en klik op de titel van de installatie waarvoor je de externe opslag wilt instellen.

Scroll naar beneden tot je het kopje Standaard Back-up Locatie ziet staan. Standaard staat hier ‘Mijn webhosting account’ actief.

Zet deze instelling om naar ‘Voeg een nieuwe back-up locatie toe’, je ziet nu de volgende keuzes, waaronder Google Drive:

Installatron backup naar Google Drive

Sla je voorkeur op en rond de vervolgstappen af die in je scherm worden weergegeven.

Dropbox biedt gratis 2GB opslagruimte in Dropbox Basic.
Google biedt 15GB gratis opslagruimte. Voor overige opties: raadpleeg de tarieven van bijvoorbeeld Google One.

Het terugzetten van een backup in Installatron

Navigeer boven in het hoofdscherm van Installatron naar “Mijn backups”. Vervolgens zie je een lijst welke bestaande backups er beschikbaar zijn.

mijn backups in installatron

Als er meerdere staan kies dan welke backup je gaat terugzetten. Aan het eind van die regel kun je een aantal icoontjes vinden. Vink aan welke backup je wilt terugzetten en klik dan op de middelste van de drie knoppen, zie screenshot.

backup terugzetten installatron

Het verwijderen van een backup in Installatron

Navigeer hier weer in het hoofdscherm van Installatron naar “Mijn backups”. Vervolgens zie je een lijst van bestaande backups die beschikbaar zijn. Kies aan het einde van de regel voor het kruisje. Als je er meerdere tegelijk wilt verwijderen kun je kiezen voor een vinkje en onderaan de pagina op de verwijderen knop klikken.

backup verwijderen in installatron

Ben je op zoek naar een uitgebreidere backup methode om bijvoorbeeld ook een reservekopie van je e-mail te maken? Dan kan dit ook vanuit het DirectAdmin panel.

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met onze support.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *