Service beyond the dot

WordPress updaten in WordPress dashboard

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 12 mei 2023
Geplaatst in:

WordPress updaten – veilig een eenvoudig vanuit het WordPress dashboard.

Gerelateerd bericht: WordPress updaten in Installatron.

Note: alle links in dit artikel openen in een nieuw venster om te voorkomen dat je deze pagina uit het oog verliest.

Waarom WordPress updaten?

Je WordPress blog of website bestaat uit WordPress, aangevuld met thema’s en plugins. Alle onderdelen worden continue door ontwikkeld: er komen regelmatig updates uit met nieuwe functies, herstel van bugs en verbeteren van de veiligheid. Dat laatste is belangrijk: je wil niet dat je website wordt gehackt dus het is belangrijk om je WordPress onderdelen regelmatig te updaten.

Maak eerst een WordPress backup!

Voordat je gaat updaten, maak een backup. In de meeste gevallen zal een update goed gaan, maar in het geval er iets mis gaat is het prettig als je een backup terug kunt zetten.

Je kunt op verschillende manieren een backup maken:

  • Backup maken in DirectAdmin controlpanel Verzeker je ervan dat je pas verder gaat als je de e-mail ‘Backup is ready’ hebt ontvangen.
  • Backup maken via een WordPress plugin: veel WordPress gebruikers hebben een WordPress plugin zoals BackWPup in de website ge├»nstalleerd waarmee backups worden gemaakt naar bijvoorbeeld Dropbox. Met die plugin is al een recente backup gemaakt of kun je voor de zekerheid een extra backup maken, al naar gelang je instellingen hoe vaak je de plugin een backup laat maken.

Controleer je hosting opslag

Voordat je de updates gaat doorvoeren, check eerst of je opslagruimte toereikend is. Dat doe je zo:

Login op je DirectAdmin controlpanel. Aan de rechterkant zie je de waarden van onder andere je benutte opslag ten opzichte van het totaal, je bandbreedte en meer. Zie screenshot. Klik op ‘Disk Space (MB)’ om de waarde te actualiseren. Is de balk Disk Space groen of oranje? Dan is er voldoende ruimte om de updates te doen. Is de balk rood? Neem contact met ons op om je opslag te verruimen. Als je gaat updaten terwijl de opslag in het rood staat, is de kans groot dat de updates mislukken en je website daardoor beschadigt en niet meer zichtbaar is.

WordPress updaten - backup maken

WordPress updaten

Log in op je WordPress dashboard. Als er updates klaar staan zie je dat in je hoofdscherm. Hieronder een screenshot als voorbeeld. Overigens zul je (als het goed is) nooit zoveel updates klaar zien staan, de website waar de screenshots uit gehaald zijn heeft overduidelijk achterstallig onderhoud.

wordpress updaten - updates beschikbaar

Qua volgorde van updaten (WordPress, thema’s, plugins) zijn de meningen verdeeld. We starten zelf het liefst met de plugins, dan de thema’s en dan WordPress zelf. Er zijn plugins die bug fixes hebben na een WordPress versie update en door eerst de plugins te updaten en dan WordPress zelf voorkom je dat de plugins, al is het maar tijdelijk, niet goed functioneren. Keerzijde is dat je vaak ziet dat na updaten van plugins, dan thema’s en dan WordPress, dat er na de update van WordPress weer nieuwe updates verschijnen voor plugins en thema’s. We werken gewoon de updates weg totdat er geen enkele update meer klaarstaat.

Tip: Als een update gaat van bijvoorbeeld versie 2.0.1 naar 2.0.2 dan is het een kleine update en doorgaans zonder risico bij te werken. Van versie 2.0.1 naar 2.1.0 is een grotere update en van 3.0.1 naar 3.1.0 is een vrij ingrijpende update. Het is goed om vooral de grotere updates eerst te bekijken voor je die uitvoert.

Een voorbeeld: in de voorbeeld website staat plugin Ninja Forms.

WordPress updaten plugins

Door nu te klikken op ‘View version 2.9.45 details’ kun je de historie van aanpassingen bekijken tussen de huidige versie (versie 2.9.28) en de nieuwe versie (2.9.45). Versie 2.9.28 dateert uit september 2015. In dit geval updaten we alles zonder ons te bekommeren om de exacte wijzigingen, de achterstand is gewoon te groot. Bovendien bevat de update van Ninja Forms van 28 april 2016 een gedicht lek, dus dan heb je niks te kiezen.

Website controleren

Zijn alle updates doorgevoerd? Log dan in op je WordPress dashboard en kijk of er bijzondere meldingen in beeld staan. Soms wordt aangegeven dat de database nog moet worden bijgewerkt, staan er links om de nieuwe functies te bekijken die in de update zijn meegekomen of word je gevraagd om de instellingen van een plugin te bevestigen.

Ziet alles in je dashboard er goed uit? Bekijk je website nog even in je browser om te controleren of die er nog hetzelfde uit ziet als voorheen. Als je bijzondere functies hebt, zoals een webshop of formulieren, controleer of die functies het nog goed doen door zelf te testen.

Premium WordPress thema of plugins?

Als je werkt met een betaald thema (bijvoorbeeld van ThemeForest of Genesis) en/of betaalde plugins, dan zie je die updates niet altijd verschijnen bij de rest van de updates. Raadpleeg de aanwijzingen van de ontwikkelaar waar je de bestanden hebt aangeschaft hoe je die onderdelen kunt updaten.

Heb je een ThemeForest thema? Installeer Envato Market Plugin

Download de plugin Envato Market.

Dit .zip bestand kun je installeren via Plugins -> Nieuwe plugin -> Upload plugin. Activeer de plugin na installatie en vul in de instellingen de logingegevens van je ThemeForest account in. Vanaf dat moment verschijnen de updates van je thema wel en kun je je thema ook gewoon vanuit je WordPress dashboard bijwerken.

Help, crash na WordPress update!

Is er iets mis gegaan bij het updaten en is je website niet in orde of zelfs niet meer zichtbaar? Geen paniek. Je kunt nu de eerder gemaakte backup terugzetten.

Nadat de backup is teruggezet: controleer of je website weer is hersteld en start opnieuw.

Is je website niet hersteld, of lukt het niet je website te updaten? Neem zo spoedig mogelijk contact met op met het supportteam.

WordPress thema zelf aangepast?

Heb je aanpassingen gedaan in je thema? We raden dat af maar als je toch aanpassingen hebt gedaan, bedenk dan dat je aanpassingen kunnen worden overschreven bij een update. Besluit je om deze reden om je thema niet bij te werken, realiseer je dan dat je risico loopt op een hack.

Voorkomen dat je je thema niet kunt updaten maar wel aanpassingen doen? Neem even contact met ons op voor de alternatieve (veilige) manieren om wijzigingen aan te brengen in je thema.

Vragen over WordPress updates? Maak een ticket aan in het Just Host klantenpanel of benader ons via Twitter.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *