Website beschermen tegen hacks

  • 206
  • 4100

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 12 juli 2022
Geplaatst in: ,

Website gehackt?

Uiteraard hebben we meerdere back-ups achter de hand, in de meeste gevallen ook back-ups van voor de hack. Maar met het terugzetten van een “schone” back-up ben je er nog niet. Je zult moeten nagaan hoe het heeft kunnen gebeuren, welke bestanden onbetrouwbaar zijn en hoe je hacks in de toekomst kunt voorkomen.

Hieronder geven we een aantal tips die de kans op hacks aanzienlijk verkleinen. We beperken ons tot tips met betrekking tot open source systemen als Joomla!, Magento, WordPress en vergelijkbare software.

  • Software updates voorzien meestal niet alleen in nieuwe features, maar bevatten ook bug fixes en beveiligingsupdates. Het up to date houden van je versie is belangrijk, installeer updates zo snel mogelijk
  • Er zijn veel extensies / plugins in omloop, vele daarvan zijn gratis. Kies je extensies zorgvuldig. Als je niet zeker bent van de kwaliteit van een extensie, vraag een deskundige ernaar te kijken voordat je installeert
  • Zorg ervoor dat je extensies compatible zijn met de basissoftware, dat wil zeggen dat de extensie ten opzichte van de basissoftware niet is verouderd
  • Vermijd het gebruik van een default gebruikersnaam zoals ‘admin’, kies een eigen gebruikersnaam voor je beheerdersaccount(s)
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden;

Beveiligingsmaatregelen

Blokkade
Sinds 15 juni 2018 blokkeren we websites die minimaal 15 maanden niet zijn bijgewerkt naar de nieuw beschikbaar gekomen softwareversies. De betreffende websites zullen hierdoor niet meer bereikbaar zijn en worden voorzien van een placeholder waarin staat dat het domein is geblokkeerd.

Een deblokkering is mogelijk als de programmatuur alsnog direct na deblokkering wordt geüpdatet. Hieraan zijn heractiveringskosten verbonden ad € 45,- per website exclusief BTW.

Hulp bij website onderhoud?

Kom je niet aan onderhoud toe of ben je huiverig dat er tijdens het updaten wat misgaat? Besteed je onderhoud uit aan profs. Dat kan op twee manieren:

  • Onderhoudscontract bij Indigo Webstudio: voor een vast bedrag per maand nemen we het volledige onderhoud van je over. Backups, updates, malware-scans, schoonhouden van de database en verwijderen van spam comments, wekelijks uitgevoerd.
  • Voor Joomla! onderhoud / ondersteuning kunnen we Perfect Web Team aanbevelen.

Het is belangrijk dat softwarelekken zo snel mogelijk worden verholpen, niemand wil dat zijn of haar website wordt gehackt toch?

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de app!

Laatste nieuws, domeinzoeker, bestellen en tickets vind je in de mobiele Just Host app.

Just Host App iOS
Just Host App Android