Just Host kennisbank

Service beyond the dot

Waarom WordPress onderhoud belangrijk is

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 26 mei 2023
Geplaatst in: ,

Wat is WordPress onderhoud?

WordPress onderhoud omvat voornamelijk:

  • Het periodiek updaten van de WordPress basissoftware, WordPress thema’s en WordPress plugins
  • Het monitoren en vermijden van beveiligingsrisico’s
  • Ervoor zorgen dat je WordPress site goed blijft functioneren in gangbare browsers en geïntegreerde functies en het design goed werkend houden

Waarom moet je WordPress regelmatig updaten?

WordPress basissoftware, thema’s en plugins bieden regelmatig updates aan die bedoeld zijn om:

  • Je website goed werkend te houden op je hostingomgeving, dat ook met de tijd meegaat.
  • Kwetsbaarheden te verhelpen
  • Eventuele nieuwe functies en mogelijkheden toe te voegen

Updates WordPress basis

Een WordPress versie is een aanduiding die bestaat uit drie cijfers:

Het eerste cijfer is de hoofdversie: als er een update uitkomt voor de hoofdversie dan is dat een grote update.

Het tweede cijfer is de subversie: als er een nieuwe subversie uitkomt dan is die middelmatig qua grootte. Een dergelijke update is voorzien van verbeteringen, uitbreidingen, modernisering en herstel van minder cruciale fouten in de code.

Het derde cijfer wordt gebruikt voor maintenance & security updates, ook wel patches genoemd. Deze updates zijn urgent en worden (tenzij je die bewust hebt uitgeschakeld) automatische verwerkt. De reden dat deze patches automatisch worden verwerkt is omdat daarmee kritieke fouten en kwetsbaarheden worden hersteld.

De WordPress versie die op het moment van schrijven van dit artikel actueel is, is versie 6.2.2. Versie 6 is de hoofdversie die in mei 2022 beschikbaar is gekomen, er zijn daarna twee subversies uitgekomen, en voor versie 6.2 zijn er nu twee patches geweest.

Een overzicht van de uitgebrachte versies vind je op de officiële website van WordPress.

Hoe verwerk je WordPress updates en patches?

Het is belangrijk dat je, met welke WordPress versie je ook werkt, de patches automatisch laat verwerken. Dergelijke updates zijn essentieel, nagenoeg risicoloos en ze worden meest ‘s-nachts verwerkt.

De patches die beschikbaar komen zijn er niet alleen voor de meest actuele WordPress versie maar ook voor oudere WordPress versies waarin kwetsbaarheden moeten worden verholpen. Dus als je nog draait op (stel) WordPress versie 5.8 uit 2021, dan kan er ook in 2023 nog een patch beschikbaar komen.

De overige updates (voor de hoofd- en subversie) dien je handmatig te verwerken.

Deze artikelen leggen uit hoe je de handmatige updates kunt verwerken:

WordPress bijwerken in je WordPress dashboard
WordPress bijwerken in Installatron

Updaten van WordPress thema’s en plugins

Behalve voor de WordPress basissoftware komen er ook updates uit voor je WordPress thema(‘s) en plugins. Ook die moeten natuurlijk worden bijgewerkt. Om dezelfde redenen als voor de WordPress basissoftware maar ook om goed samen te blijven werken met de WordPress basis.

We adviseren om bij grotere WordPress (basis) updates eerst je thema’s en plugins bij te werken alvorens je de WordPress versie bijwerkt. De kans is groot dat thema- en plugin updates wijzigingen bevatten die nodig zijn om de nieuwere WordPress versie goed te ondersteunen.

Wat als je WordPress onderhoud achterop raakt?

Websites die blijven draaien op een sterk verouderde WordPress versie lopen verhoogd risico op een hack en op functie-uitval. Niet alleen omdat de WordPress basissoftware verouderd is maar ook doordat de daarbij behorende thema- en pluginversies achterop raken.

Een hack is vervelend voor jezelf en geeft bovendien ook hinder bij andere gebruikers op dezelfde server. Een gehackte website zorgt vaak voor het versturen van veel spam e-mails, voor het beschadigen van je zoekmachine resultaten en gaat ook ten koste van het vertrouwen van je bezoekers. Als na een hack veel spam wordt verstuurd vanuit je gehackte site dan kan dat ervoor zorgen dat de server waarop je website staat op een blacklist terechtkomt. Het gevolg daarvan is dat de uitgaande e-mailberichten van alle klanten op die server als spam worden gezien en niet kunnen worden afgeleverd bij de ontvanger.

Bij een hack kun je ook te maken krijgen met het lekken van persoonsgegevens, met alle gevolgen van dien.

We hechten veel waarde aan de veiligheid van alle servers en gaan dan ook actief om met software-updates op de server zelf. Daarnaast worden browsers als Firefox, Edge en Chrome steeds bijgewerkt. Het risico van een website die veroudert is dat de website op een goed moment niet meer functioneert op de nieuwere technieken van servers en browsers.

Voorkom een blokkade van je website

Beheerders van websites die op verouderde softwareversies draaien waarschuwen we voor de risico’s die achterstallig onderhoud met zich meebrengt.

Een website die draait op een te oude WordPress-versie zal 14 dagen na het versturen van een waarschuwing (waarin wordt verzocht om de software te actualiseren) worden geblokkeerd als door de beheerder van de website niet wordt gereageerd op waarschuwingen. Geblokkeerde websites zullen niet meer meelopen in onze nachtback-up routine.

Je kunt deze blokkade voorkomen door je website na onze waarschuwing alsnog bij te werken naar een recente WordPress versie.

Deze artikelen leggen uit hoe je WordPress updates kunt verwerken:

WordPress bijwerken in je WordPress dashboard
WordPress bijwerken in Installatron

Een deblokkering achteraf is mogelijk mits de programmatuur direct na deblokkering wordt bijgewerkt. Aan de deblokkade zijn heractiveringskosten verbonden van € 45,- per website exclusief BTW.

Problemen met WordPress onderhoud?

Kom je niet aan onderhoud toe of ben je huiverig dat er tijdens het updaten wat misgaat? Besteed je onderhoud uit aan professionals en zorgt dat je problemen voor bent.

Je kunt ervoor kiezen om een WordPress onderhoudsabonnement af te nemen bij zusterbedrijf Indigo Webstudio: voor een vast bedrag per maand nemen we het onderhoud volledig van je over. Back-ups, updates, malware-scans, schoonhouden van de database en verwijderen van spam.

Tarieven WordPress onderhoud abonnementen

Je kunt het onderhoud uiteraard ook laten uitvoeren door een ander WordPress bureau.

Is je WordPress website gehackt?

Als je te maken krijgt met een WordPress hack dan is het belangrijk om de hack snel en goed te (laten) verwijderen. Voor het laten verwijderen van een WordPress hack kun je terecht bij MissHack of een ander WordPress bureau dat ervaring heeft met het verwijderen van WordPress hacks.

Vragen over WordPress onderhoud?

We sturen je een bericht als jouw website(s) op een oude versie van WordPress draaien, en hopen in het belang van je eigen website(s) en de data van andere klanten dat onze waarschuwing helpt om je data veiliger te maken en houden. Je kunt ons altijd om hulp vragen als je hier hulp bij nodig hebt.

Heb je vragen over het bijwerken van je website of andere vragen over achterstallig onderhoud? Neem dan contact op met Just Host support.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *