Dat is het lokkertje waar veel webhosting bedrijven mee komen. Je kunt je afvragen hoeveel waarde je moet hechten aan de gesuggereerde kwaliteit van zo’n hostingbedrijf. Want…onbeperkt dataverkeer bestaat immers niet. Het maximale aanbod aan dataverkeer is afhankelijk van de hoeveelheid die door het hostingbedrijf is ingekocht. De ene klant zal meer dataverkeer hebben dan de andere, en binnen een groep klanten kan aan de ene klant meer worden geboden als andere klanten minder verbruiken, maar dan nog is het totale verbruik niet onbeperkt. Op moment dat het totale verbruik boven de ingekochte capaciteit van de aanbieder komt zal deze toch extra capaciteit moeten inkopen, en dat kost uiteraard geld dat zal moeten worden doorbelast aan de klant. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de opslagruimte.
Dus als een hostingbedrijf onbeperkt of ongelimiteerd dataverkeer en/of opslagruimte aanbiedt, kijk dan kritisch naar de kleine lettertjes of neem contact met ze op om te vragen wat ze met onbeperkt bedoelen, hoeveel dat in de praktijk maximaal kan zijn. Dat voorkomt een vervelende verrassing op je factuur achteraf.
Los van de kreet onbeperkt wordt ook wel gewerkt volgens de “fair use policy”. Daarmee wordt bedoeld dat geen extra kosten in rekening worden gebracht zolang het binnen de grenzen van “redelijk gebruik” blijft. Maar…wat is dan redelijk? Redelijk gebruik is een relatief begrip en het kan dan ook geen kwaad om bij de aanbieder te informeren wat volgens hen “redelijk” is. Kan de aanbieder hier geen duidelijkheid over verschaffen? Zoek een hostingbedrijf dat wel glashelder kan aangeven hoe zij omgaan met dataverkeer- en opslaglimieten.
En dan, de kosten voor dataverkeer overschrijding. De meeste hostingbedrijven brengen extra kosten in rekening op moment dat je dataverkeer limiet wordt overschreden. Het is dan ook belangrijk vooraf zo goed mogelijk in te schatten hoeveel dataverkeer je website zal gaan genereren. En, niet onbelangrijk, hoe het hostingbedrijf omgaat met overschrijding. Wordt je website bij een overschrijding direct geblokkeerd of krijg je voldoende tijd om over te stappen op een ruimer pakket? Vergelijk ook de tarieven voor dataverkeer overschrijding. Het laatste waar je op zit te wachten is de situatie dat je website eruit ligt of dat je een fors bedrag moet bijbetalen.
Tot slot het verschijnsel “veel voor weinig”. Er zijn nogal wat hostingpakketten in de aanbieding die veel opslag en dataverkeer bieden voor (relatief) weinig geld. Om een voorbeeld te geven zou je voor 5Gb opslag en 80Gb dataverkeer per maand “maar” 50 euro per jaar kunnen betalen. Dat klinkt leuk maar zo voordelig is dat niet. Als je weet dat de gemiddelde niet-CMS site nog geen 5Mb ruimte in beslag neemt en je met een CMS systeem als Magento of Joomla! toch flink je best moet doen om aan de 250Mb opslagruimte te komen, dan wordt dit wel duidelijk. Je gaat dan uiteraard geen 50 euro per jaar betalen als je voor de helft van het geld een pakket kunt krijgen dat past bij je website. Een extreem groot pakket is alleen interessant als je meerdere forse websites binnen één account wilt gaan draaien. Dat moet dan ook maar net kunnen, voorwaarde is dan wel dat je ook meerdere domeinen binnen één pakket mag hosten.
Just Host is voor elk hostingpakket duidelijk over de dataverkeer limieten, en bij structurele overschrijding wordt een voorstel gedaan voor een groter pakket. Voor deze upgrade betaal je alleen het meerdere bij.
Geef een reactie