Wat zijn inodes en wat is mijn inode limiet?

  • 6
  • 121

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 13 maart 2023
Geplaatst in:

Wat zijn inodes?

Makkelijk gezegd is één bestand in je hostingaccount hetzelfde als één inode. Alle bestanden vallen hier onder. Als je een e-mail account hebt gekoppeld aan je hostingaccount en daar komt een e-mail op binnen is dit één inode. Als deze e-mail ook een bijlage bevat, is dat een tweede inode. Bij een verse WordPress installatie worden er ongeveer 1500 inodes aangemaakt. De hoeveelheid opslag data heeft hier niets mee te maken, dat gaat meer over de grootte van de bestanden en niet over de hoeveelheid bestanden.

Veel hosting aanbieders werken met een inode limiet. Als er een inode limiet op je hostingaccount zit, zal deze eerder met heel veel kleinere bestanden vollopen. Het aantal inodes kan bijvoorbeeld snel oplopen als je een cache plugin gebruikt. Of bijvoorbeeld meerdere domeinen met veel foto’s op één hostingpakket.

Onbeperkte opslagruimte

Onbeperkt hosten, wie wil dat nou niet? Eigenlijk is dit überhaupt onmogelijk. Een server heeft natuurlijk zelf ook beperkte ruimte. Sommige aanbieders adverteren met onbeperkte opslag/schijfruimte en is er in dat geval wel een inode limiet. Ook in het geval van grote hostingpakketten die heel scherp geprijsd zijn, komt het vaak voor dat er sprake is van een inode limiet.

Sommige klanten kunnen zich in dat geval achteraf misleid voelen, omdat het als een soort lokmiddel gebruikt wordt en het na afsluiten van het hostingpakket pas zichtbaar kan zijn.

Hanteert Just Host een limiet op inodes?

Nee. Just Host biedt meerdere pakketten met een limiet aan opslag. Het voordeel daarvan is, is dat je deze naar wens kunt invullen. Of dit nu een aantal grote bestanden zijn of vele kleine bestanden. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoeveel inodes je gebruikt? Dan is dit wel zichtbaar in DirectAdmin / het controlepaneel. Na het inloggen kun je onderaan in de rechterkolom onder het kopje “Your Account” je inodes verbruik zien. Zie het volgende screenshot:

inodes in DirectAdmin

Overschrijding inode limiet

Host je nog niet bij Just Host en ben je op zoek naar een oplossing van de overschrijding van je inode limiet? Je kunt de volgende stappen uitvoeren:

  • De cache legen van je website (als er een cache plugin actief is)
  • De spam box van je e-mail account legen
  • E-mail opschonen – bijvoorbeeld de verzonden items map en je prullenbak legen
  • Overbodige bestanden verwijderen
Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de app!

Laatste nieuws, domeinzoeker, bestellen en tickets vind je in de mobiele Just Host app.

Just Host App iOS
Just Host App Android