Kritieke fout WordPress
In dit artikel leggen we een probleem dat nogal vaak voorkomt: een kritieke fout in WordPress. Je site ligt eruit en je kunt vaak ook niet meer in je dashboard inloggen.
Mogelijke oorzaken
- Je opslagruimte zit vol en daardoor is de laatste update (al of niet automatisch) mislukt. De update is niet volledig en bestanden zijn beschadigd of ontbreken. Je kunt nagaan of je opslag vol zit door in te loggen op je DirectAdmin controlpanel via https://www.jouwdomein.nl:2222 (vervang jouwdomein.nl door je eigen domeinnaam).
- Er zit een onderdeel in je website, meestal een plugin, die niet goed (meer) functioneert en niet geladen kan worden. Vaak gaat het om een plugin die sterk is verouderd maar het komt ook voor dat een plugin update een bug heeft. In dit geval zie je in de fatal error melding een lang pad staan waarin de naam van een plugin voorkomt.
Oplossing
Afhankelijk van de twee meest voorkomende oorzaken worden hieronder de bijbehorende oplossingen aangereikt.
Opslag vol
Je ziet na inloggen in je DirectAdmin controlpanel aan de rechterkant dat je disk space in het rood staat, zoiets als dit:
Klik schuin onder het DirectAdmin logo op button ‘Files’ om na te gaan waardoor de opslag vol zit. Hieronder een voorbeeld.
application_backups is de map waarin Installatron backups worden bewaard
backups is de map waarin DirectAdmin backups worden bewaard
domains is de map met alle website bestanden
imap is de map waarin mailbestanden staan
Installatron backups verwijderen
In dit voorbeeld valt op dat de meeste opslag wordt gebruikt door Installatron backups. Dat is relatief eenvoudig te verhelpen: er kan minimaal één backup worden verwijderd.
Installatron backups verwijderen doe je in Installatron zelf:
- Klik op Home
- Indien je meerdere domeinen in je pakket hebt staan: klik op een willekeurig domein om naar het hoofdmenu te gaan
- Scroll wat naar beneden tot je Mijn applicaties ziet staan
- Klik op bekijk meer
- In het eerste tabblad zie je je WordPress installatie(s), in het tweede tabblad de backups. Ga naar het tweede tabblad en kijk welke backup(s) je kunt verwijderen. Het is verstandig om tenminste één backup achter de hand te houden.
Mocht je de backups die Installatron voor je maakt elders op willen slaan om ruimte op je hosting uit te sparen dan kan dat: klik in het eerste tabblad op een titel van een Installatron installatie om naar de instellingen van die website te gaan. Scroll naar beneden tot je het onderdeel Standaard Back-up locatie ziet staan. Wijzig Mijn webhosting account naar Dropbox en volg de verdere aanwijzingen.
DirectAdmin backups verwijderen
Heb je veel opslag in gebruik in de map backups? Klik op de map backups om de inhoud te bekijken. In ditzelfde scherm kun je backups verwijderen door de te verwijderen regels aan te vinken en daarna te klikken op delete.
Domains map groot
Als het merendeel van de opslag in gebruik is in map domains dan zijn er drie mogelijkheden:
- Je gebruikt veel grote afbeeldingen in je website, raadpleeg het artikel Voorkomen dat je hostingpakket vol raakt voor de oplossing. Let op: geen nieuwe plugins installeren zolang je opslagruimte nog in het rood staat. Vraag ons desnoods je opslag tijdelijk te verruimen zodat je deze maatregelen kunt nemen.
- Je maakt met behulp van een WordPress plugin (bijvoorbeeld BackWPup) backups vanuit je dashboard en deze blijven op de server staan. Login in WordPress, ga naar het menu van de betreffende backup en verwijder de oudste backup(s). Mocht je niet meer kunnen inloggen in WordPress, log dan in het controlepanel in (jouwdomein.nl:2222) en ga hier naar het mapje ‘Files’ en verwijder hier de backups die weg kunnen. Kom je hier niet uit? Zoek dan contact via deze kanalen.
- Geen van de twee bovenstaande punten is van toepassing: je hebt een pakketuitbreiding nodig. Vraag ons om je pakket op te hogen.
IMAP map groot
Dit betekent dat je relatief veel mail op de server achterlaat. Hiervoor zijn twee oplossingen:
- Verplaats in je e-mailprogramma wat (oudere) e-mails naar lokale mappen op je computer zodat ze van de server af gaan.
- Als je de mail wilt laten voor wat het is: vraag ons je pakket op te hogen.
WordPress plugin probleem
Als de Fatal error wordt veroorzaakt door een plugin, dan zul je in de meeste gevallen de plugin via een omweg uit moeten schakelen. Dat werkt als volgt.
- Noteer de pluginnaam zoals je die in de Fatal error ziet staan. Dat ziet eruit als: Fatal error ……. in /home/account/domains/jouwdomein.nl/public_html/wp-content/plugins/pluginnaam
- Klik in je DirectAdmin controlpanel op button Files en daarna achtereenvolgens op:
domains -> jouwdomein.nl -> public_html -> wp-content -> plugins - In het scherm dat je nu voor je ziet wordt de naam van de plugin getoond. In de regel van die plugin kies je voor rename
- Zet twee liggende streepjes voor de plugin en klik op rename
- Als het goed is kun je nu wel inloggen in WordPress.
- Ga naar menu Plugins en je zult een notificatie zien: Plugin [pluginnaam] is uitgeschakeld omdat het pluginbestand niet kon worden gevonden. Dat klopt, want je hebt hem hernoemd.
- Ga terug naar DirectAdmin, en hernoem de plugin terug naar de oorspronkelijke naam. De plugin is nu uitgeschakeld.
- Als de plugin sterk is verouderd is het raadzaam om de plugin door een andere, soortgelijke, te vervangen. Als de plugin onlangs is bijgewerkt, wacht dan op de nieuwe update voor die plugin.
Kun je niet uit de voeten met deze oplossingen of herken je de mogelijke oorzaken niet? Neem even contact met ons op.
Ha,
Ik ben echt geweldig blij met deze oplossing!
Maar het lukt niet bij mij. Ik kan niet inloggen op http://www.jouwdomein.nl:2222. (Uiteraard met mijn eigen domeinnaam)
Ik zou zo graag willen dat het lukt!
Hoi Hendrik, ik denk dat jouw controlpanel via een andere link bereikbaar is. Je host zo te zien bij Yourhosting? Deze wiki hoort bij https://www.justhost.nl dus ik vrees dat je niet zoveel kunt met deze oplossing. Gr. Petra
Kreeg deze error ook, het bleek mijn layerslider te zijn, gelijk gedeactiveerd en de website doet het weer.
Echt top!
Goed om te horen Ous!