PHP versie wijzigen voor domein

• 240
  • 4585

Gepubliceerd: door 1 Reactie,
Laatst bewerkt op: 23 maart 2022
Geplaatst in: ,

PHP Selector

Onze servers zijn allemaal voorzien van een zogenaamde PHP selector. Dat wil zeggen dat je in je DirectAdmin controlpanel per domein kunt kiezen welke PHP versie je wilt gebruiken. Op dit moment hebben we PHP versies van 7.1 tot 8.0.

PHP 7

PHP 7 is aanzienlijk sneller dan voorgaande PHP versies. Als je website bestaat uit actuele programmatuur zul je een grote snelheidswinst hebben als je PHP 7 actief zet. We raden 7.4 aan om te gebruiken, dit is de meest actuele PHP versie die wordt gebruikt, dit is een stapje onder PHP versie 8.0.

Als een domeinnaam wordt toegevoegd aan je hostingpakket wordt dat domein standaard aan de hogere PHP versie 7.4 gekoppeld.

PHP 8

PHP 8.0 is een grote update van de PHP-taal. Het bevat veel nieuwe functies en optimalisaties. Echter kunnen niet alle websites nog draaien op PHP versie 8.0. Sommige plugins ondersteunen dit nog niet, maar dit zal in de toekomst gaan veranderen. De mogelijkheid om PHP versie 8.0 te gebruiken hebben wij wel op de servers.

Andere PHP versie selecteren

Dat doe je zo:

Heb je meerdere domeinen in één account?

Login in DirectAdmin -> je ziet een overzicht van je domeinen -> klik onder het overzicht van je domeinen op Domain Administration -> klik op de domeinnaam waarvan je de PHP versie wilt wijzigen -> Kies bij First PHP de versie die je wilt gaan gebruiken (zie screenshot) -> Save.

Heb je één domein in je account?

Login in DirectAdmin -> Klik op Domain Setup -> klik op je domeinnaam -> Kies bij First PHP de versie die je wilt gaan gebruiken -> Save.

Oude situatie:

Oude PHP versie

Omzetten naar PHP 7:

PHP versies DirectAdmin

Kom je hier niet uit, schiet een ticket in via het klantenpanel, dan helpen we je verder.

WordPress

Op de meeste hostingaccounts wordt gebruik gemaakt van WordPress. WordPress websites die actuele versies bevatten van de software (inclusief thema en plugins) kunnen prima overweg met de laatste PHP versies.

Website valt uit naar omzetten PHP versie

Gebruik je WordPress en is je website niet meer zichtbaar na het overstappen naar PHP 8? Ga dan zo te werk:

• Zet de PHP versie terug naar de versie die je voor het omzetten gebruikte
  • Ga in je WordPress dashboard naar Plugins -> selecteer alle plugins en kies bij Acties voor Deactiveren -> Toepassen
  • Zet de PHP versie opnieuw op versie 8 en controleer of je website het nu wel doet
  • Is je website nu zichtbaar? -> ga weer naar je WordPress dashboard en activeer één voor één de eerder uitgeschakelde plugins. Controleer na elke geactiveerde plugin of je website nog laadt in je browser. Zo kom je erachter welke plugin(s) PHP versie 8 niet ondersteunen. Mocht je één of meer plugins vinden die niet werken in PHP versie 8 dan kan zo’n plugin (als er geen nieuwere versie beschikbaar is) beter worden vervangen door een plugin met dezelfde functie.
  • Heb je alle plugins uitgeschakeld maar werkt ook dan je website niet in PHP 8? In dat geval is het aannemelijk dat je WordPress thema de boosdoener is. Schakel alle plugins weer in en activeer tijdelijk een ander thema in je website, bv Twenty Twentytwo van WordPress zelf. Doet je website het dan wel in PHP 8? Dan is het tijd om je thema te vervangen door een nieuwer thema, of om op zoek te gaan naar een nieuwere versie van je bestaande thema. Heb je je thema gekocht op ThemeForest? Raadpleeg deze stappen: ThemeForest WordPress thema updaten. Wil je weten welke WordPress plugins al lange tijd geen updates meer hebben gehad? Raadpleeg dan Onderhouden WordPress plugins. In dit artikel staat een uitleg over de plugin Vendi Abandoned Plugin Check, die plugins markeert die niet meer worden onderhouden door de ontwikkelaar of die sterk verouderd zijn en ervoor zorgen dat je website niet werkt in nieuwere PHP versies.