Just Host kennisbank

Service beyond the dot

Voorkomen dat je hostingpakket vol raakt

Gepubliceerd: door 2 Reacties,
Laatst bewerkt op: 12 mei 2023
Geplaatst in:

Bij Just Host krijgen we vaak vragen over de hostingopslag. Deze vragen kunnen variëren van “Ik krijg geen mail meer binnen” tot “Ik kan geen plaatjes meer uploaden in mijn blog”. Mogelijk is de schijfruimte van je hostingpakket vol. Dit kun je voorkomen met de hieronder genoemde oplossingen.

Als je op je Admin panel inlogt, dan kun je zien hoeveel MB’s je verbruikt in je hosting.

verbruik hostingpakket

In dit geval is het nog niet heel erg urgent, maar je ziet dat al meer dan de helft is verbruikt.

Afbeeldingen schalen

1. Imsanity installeren

Ga naar het dashboard van je WordPress site en vervolgens naar plugins > nieuwe plugin en zoek Imsanity:

Imsanity plugin WordPress

Klik dan op nu installeren. Als je de melding krijgt dat deze versie niet getest is met je huidige WordPress versie, dan kun je deze gewoon weg klikken. Activeer de plugin nadat hij geïnstalleerd is.

2. De instellingen

Ga nu in je dashboard naar Instellingen > Imsanity. Je krijgt dit scherm:

Instellingen imsanity

  1. 1024 MB / 1024 MB
  2. 2048 MB / 2048 MB
  3. 2048 MB / 2048MB
  4. 90

Sla de wijzigingen op.

3. Bestaande afbeeldingen verkleinen

Je kunt er nu voor kiezen om de plaatjes die je al hebt geüpload kleiner te maken. Als je ruimte wil creëren in je hostingpakket, dan is dit een goede stap. Let op: dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden dus maak vooraf een backup!

Klik op ‘Begin met het verkleinen van alle afbeeldingen’… De plugin gaat nu zoeken naar je plaatjes en ze verkleinen.

imsanity starten
na imsanity

Klik nu op ‘Begin met het verkleinen van alle afbeeldingen’ en de plugin gaat aan het werk om je plaatjes te schalen. Dit kan even duren, afhankelijk van de hoeveelheid afbeeldingen die je hebt geüpload in je site. Als het lijkt alsof het verkleinen is gestagneerd kan je klikken op ‘stop met vergroten of verkleinen’. Je kunt erna het verkleinen weer starten door op ‘Ga door met vergroten of verkleinen’.

Stoppen en doorgaan met verkleinen imsanity

Als de plugin klaar is, dan is de ruimte in je hostingpakket vergroot (in dit geval met ongeveer 180 MB) en kun je weer mail ontvangen en plaatjes uploaden.

Extern backups opslaan

1. Automatische backup

Wil je wel of niet een automatische backup? Als je automatische backup wilt: zorg voor genoeg opslagruimte op je hosting.

backup installatron

2. Backup locatie.

Het kiezen van de backup locatie lijkt makkelijk, gewoon alles bij elkaar op je hosting account. Maar hier is het geheugen natuurlijk niet oneindig. Bij de eerste installatie van WordPress wordt de backup gekoppeld aan je hosting. Maar je kunt hier beter kiezen om bijvoorbeeld een Dropbox account te koppelen. Klik daarvoor op ‘Add a new backup location’. Je krijgt dan een optie om Dropbox te koppelen. Zo weet je zeker dat zelfs in het ergste geval, altijd ergens een backup is. Ook kun je veel meer backups bewaren op je Dropbox je hoeft je dan geen zorgen te maken dat er geen juiste backup is.

backup locatie
Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties