Op zoek naar WordPress website hosting? Hieronder geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten om een goede provider te vinden!
Wat heb je nodig voor een WordPress site?
- Je eigen URL, dat wil zeggen een domeinnaam. Een domeinnaam bepaalt straks het adres op internet waarop je WordPress website of blog te bezoeken is. Dat kan een .nl domein zijn, of een .be domein. Maar er zijn ook andere leuke varianten: namen die eindigen op .blog, .travel, .tips en nog veel meer. Een lijst met voorbeelden van domeinnaam extensies vind je op de pagina Domeinen, waar ook de prijzen bij staan die je per jaar betaalt.
- Een hostingpakket. Hosting is opslagruimte waar je een website op kunt installeren. Harde schijf ruimte op een internetserver. Je domeinnaam en je hosting worden aan elkaar gekoppeld zodat je website die je installeert op je hosting te zien is op je eigen gekozen URL. Eventueel kun je op datzelfde hostingpakket ook e-mailadressen aanmaken.
Domeinnaam kiezen en vastleggen
Je eigen domeinnaam kiezen en vastleggen is even puzzelen: je naam moet nog wel vrij zijn (niet geclaimd door iemand anders) en de naam moet natuurlijk niet te lang zijn, liefst origineel zijn, iets zeggen over de inhoud van je website of blog en makkelijk te onthouden zijn. Stel dat je een blog start met tips over reizen in Afrika, dan kan een zoekopdracht in de domein checker er als volgt uitzien:
Hosting voor WordPress site of blog
Als je start met hosting voor het maken van een nieuwe WordPress site of blog dan heb je 100MB – 200MB opslagruimte nodig. Mocht je later meer opslag nodig hebben dan kun je altijd nog upgraden naar een groter pakket.
Hieronder gaan we je uitleggen waar je bij je hosting op moet letten zodat je WordPress site goed functioneert.
Waarop letten bij WordPress website hosting?
Er zijn veel verschillende hostingbedrijven. Grote en kleine bedrijven, Nederlands(talig) en buitenlands, providers die alleen tijdens kantooruren open zijn en die ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar zijn. Bij een deel van de providers draaien de servers in Nederland, bij anderen in het buitenland. Een deel van de hostingbedrijven heeft ook WordPress kennis aan boord, anderen niet. Grotere hosters kennen hun klanten niet bij naam, kleinere hosters wel. Bij het ene hostingbedrijf moet je meerdere dagen wachten op antwoord als je hulp vraagt, bij anderen krijg je snel antwoord.
En ga je voor het eerst starten met WordPress of ben je gewoon geen techneut, dan is het prettig als je een host hebt waarbij je WordPress niet met de hand hoeft te installeren.
Hieronder geven we een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten bij de selectie van een provider die goed bij je past.
1. Kosten voor een hostingpakket
Opslagruimte
De kosten voor een hostingpakket zijn bij elke webhost verschillend. Daardoor is het lastig om te vergelijken. Soms wordt heel veel opslagruimte aangeboden tegen een wat hogere prijs, maar heb je meer aan een host die minder opslag biedt voor een lagere prijs. Tenslotte: waarom zou je (extra) betalen voor opslagruimte die je niet gaat gebruiken?
Aantal domeinen per hostingpakket
Dit punt wordt vaak over het hoofd gezien. Bij veel hostingbedrijven kun je maar één website of blog (één domeinnaam) op een hostingpakket zetten. Dat maakt de kosten hoger als je meer dan één website of blog wilt maken. Tenslotte heb je dan meerdere hostingpakketten nodig. Check dit voor je bestelt.
Wel of geen domein bij hostingpakket inbegrepen?
Soms zit één domein bij een hostingpakket inbegrepen, bij anderen moet je die er los bij bestellen. Als je de kosten gaat vergelijken, neem dan dus ook de kosten van een eventueel los te bestellen domeinnaam mee.
Goedkope domeinnaam maar dure hosting
Je ziet vaak een aanbieding voor een domeinnaam (het eerste jaar slechts …) maar als je daar een hostingpakket aan toevoegt bij dezelfde provider dan ben je niet goedkoper uit. Goed om op te letten. Bovendien is het de vraag wat diezelfde domeinnaam na afloop van het eerste jaar kost, tenslotte wil je niet steeds je website naar een andere host verhuizen.
Bijbetalen voor extra diensten
Let erop dat je niet moet bijbetalen voor losse diensten. Wil je ook mailen op je eigen domeinnaam? Kies dan een host waar je voor het gebruik van e-mailadressen niet hoeft bij te betalen. Wil je back-ups maken van je website? Ook fijn als dat gewoon bij je hostingpakket is inbegrepen. Maakt je webhost ook back-ups? Zorg dat je daar niet apart voor moet betalen. Kun je dat niet terugvinden op de website? Stuur ze een e-mail en stel die vragen voor je bestelt. Soms zien we aparte pakketten voor WordPress, terwijl bij de meeste hosters WordPress goed draait op een standaard pakket. Laat je niet verleiden tot een duurder pakket tenzij ze duidelijk kunnen maken waarom het goedkopere pakket niet geschikt zou zijn voor WordPress. Vaak is dat verkooppraat.
2. Installatie van WordPress
Wie technische WordPress kennis heeft zal het niet erg vinden om WordPress met de hand te installeren en een database aan te maken. Maar heb je die kennis niet, of heb je dat nog nooit gedaan, kies dan een webhost die Installatron op de servers heeft staan. Voor meer informatie hierover: zie Wat is Installatron.
Hoe je WordPress installeert met Installatron lees je in Handleiding WordPress installeren. Zoals je ziet heb je daar geen technische kennis voor nodig, je hoeft enkel de stappen in de screenshots te doorlopen.
In je Installatron omgeving kun je ook back-ups maken van je website, eventueel naar Dropbox.
3. SSL certificaat: voor een slotje op je website
Tegenwoordig heb je een SSL certificaat nodig op je website of blog. Daarmee krijg je een https:// adres in plaats van een http:// adres, dus met de -s- van secure.
Veel hostingbedrijven bieden die gratis aan: meestal is dat een Let’s Encrypt certificaat die je alleen hoeft te activeren. Heb je dus geen technische kennis voor nodig. Providers die geen Let’s Encrypt aanbieden hebben wel andere SSL certificaten en meestal moet je daarvoor betalen. Goed om rekening mee te houden.
4. Veilige en snelle servers met moderne software
Er zijn providers die zoveel mogelijk klanten op één server zetten en minder server-onderhoud doen dan andere providers. Dat kan ervoor zorgen dat je WordPress site traag wordt, of dat de software achterloopt en daardoor WordPress functies niet goed functioneren. Dit is aan de buitenkant op een website niet te zien, maar vaak wel in reviews. Zie ook punt 6.
5. Snelle en begrijpelijke hostingsupport
Je zult af en toe vragen hebben over je hosting, of een beroep moeten doen op een back-up van je webhost of hulp nodig hebben om iets voor elkaar te krijgen of in te stellen. Het is dan wel fijn als een host snel reageert en ook in begrijpelijke taal. Hoe prettig de hostingsupport op die punten is kun je vooraf niet beoordelen natuurlijk. Wel vind je dit soort ervaringen terug in hosting reviews. Zie punt 6.
6. Bekijk hosting reviews
Informatie over aangeboden hosting voor je WordPress site kun je terugvinden op de website van aanbieders. Maar zien wat de kwaliteit van de diensten en de support is kun je niet vooraf zien. Wel als je de reviews leest van hostingbedrijven. Er zijn verschillende manieren om klantervaringen te achterhalen.
Ga kijken op onafhankelijke review sites zoals bijvoorbeeld Webhosting in Nederland – Opiness. Bekijk een aantal positieve en negatieve reviews en let vooral op reviews van klanten die al wat langer bij de host zitten, niet de reviews vlak na de bestelling, dat zit vaak wel goed.
Maak indien mogelijk gebruik van social media: vraag wie er tips heeft voor een goede host en vertel erbij welke aspecten je belangrijk vindt. Je zult van diverse volgers te horen krijgen wie zij aanraden.
Waarom voor Just Host kiezen?
Mocht je voor Just Host kiezen dan heb je alvast de volgende voordelen die je kunt afvinken:
- Handige domein checker met veel keus en uiterste scherpe tarieven, niet alleen het eerste jaar
- Start met een hostingpakket SMALL voor slechts € 2,50 per maand, daar zit alles in wat je nodig hebt
- Op alle servers draait Installatron, zie punt 2.
- Op alle servers kan een gratis SSL certificaat geactiveerd worden, zie punt 3.
- We hebben snelle servers die uitstekend en frequent worden onderhouden en goed beveiligd zijn, zie punt 4.
- We staan bekend om de uitstekende support, snel én in begrijpelijke taal, zie punt 5. We zijn op alle dagen van het jaar bereikbaar, ook in de avonduren.
- Over reviews kunnen we duidelijk zijn: oordeel zelf. Je vindt onze klantervaringen op Feedback Company, Opiness en in Google.