24 november: Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag
Jaarlijks op 24 november is het de Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag.
Serieus? Ja serieus.
Is dat niet wat overdreven? Nee helaas niet.
Ik zie doorlopend de consequenties van onveilige wachtwoorden. En die gevolgen kunnen GROOT zijn.
Wat gebeurt er in de praktijk?
Vergelijk het met sloten en sleutels. Stel dat je voor je huis, je auto, fiets, scooter, brievenbus, kantoor, voordeur van familie, schuur en garage, en allerlei andere zaken hetzelfde slot gebruikt. En daarvoor heb je dus maar 1 sleutel nodig. Lekker makkelijk toch? Geen onhandzame sleutelbos maar gewoon 1 sleutel. Gemak dient de mens.
Maar…
Op een dag wordt die sleutel gejat, of je verliest hem.
Je. Begrijpt. Het.
Probleem. Paniek!
Dit wil je niet. Zeker niet online.
Wat dan wel?
Sterke wachtwoorden en niet voor elke dienst of website hetzelfde wachtwoord. Tips voor sterke wachtwoorden vind je op de website wachtwoordbewust.
Hoe ga ik die allemaal onthouden?
Het meest gebruikte excuus dat ik hoor over gebruik van veel verschillende wachtwoorden en/of sterke wachtwoorden is:
“Die kan ik toch allemaal niet onthouden?”
En ja, ik zie ook mensen hun wachtwoorden opslaan in een tekstdocument of Word. Maar wat als je laptop of computer gestolen wordt?
Hoe wij dat doen?
We maken hier gebruik van een wachtwoord-manager: dat is een digitaal sleutelkastje. Het programma heeft 1 master wachtwoord, en als je dat hebt ingevoerd heb je toegang tot al je andere wachtwoorden. Ga je naar je loginscherm van bijvoorbeeld WordPress, dan ‘vul’ je de logingegevens vanuit dat programma met 1 druk op de knop. Ideaal.
Weet je wat: kijk zelf maar hoe handig het werkt, wij gebruiken 1Password, beschikbaar voor Mac, Windows, iOS en Android:
Need I say more?
Eenieder moet voor zich bepalen hoe hij of zij omgaat met wachtwoorden. Maar onderschat de risico’s niet. En waarom moeilijk (onveilig) doen als het makkelijk kan?
We gaan hier in ieder geval op een veilige manier om met alle wachtwoorden die we krijgen toegestuurd van accounts en websites van klanten. Die wachtwoorden zijn veilig opgeborgen in de digitale kluis en blijven niet achter op laptops of vaste computers, ook niet in de mail.
Meer lezen?
Meer over dit onderwerp? Ga naar Wachtwoord Bewust, veel informatie waaronder suggesties voor andere wachtwoord managers.
wat heerlijk he, zo’n wachtwoordmanager!
geeft heel wat rust 🙂
(gebruik zelf dashlane, ook erg prettig!)