Wat is HTTP/2?

• 171
  • 3398

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 4 december 2021
Geplaatst in:

Wat is HTTP?

HTTP is de afkorting voor HyperText Transport Protocol. HTTP is het protocol voor de communicatie tussen een webclient (meestal een browser) en een webserver. Dit protocol wordt op het internet gebruikt en ook op lokale netwerken (intranet).

In HTTP is vastgelegd welke vragen (de Engelse term hiervoor is requests) een cliënt aan een server kan stellen en welke antwoorden (de Engelse term is responses) een webserver daarop kan teruggeven. Elke vraag bevat een URL die naar een webcomponent of een statisch object zoals een webpagina of plaatje verwijst.

Ontwikkeling HTTP/1

De oorspronkelijke versie van HTTP staat bekend onder de naam HTTP 1.0. In eerste instantie voldeed dit protocol goed, maar toen internet ‘openging’ voor het grote publiek bleek deze versie ook een aantal beperkingen te hebben. Deze werden opgelost in de volgende versie, HTTP 1.1. Sinds circa 1997 is de standaard op het World Wide Web dan ook verschoven van HTTP 1.0 naar HTTP 1.1.

HTTP/2

In 2012 is men gaan werken aan de opvolger van HTTP 1.1: HTTP/2.  Websites & applicaties in deze tijd zijn complexer dan in de tijd dat is gestart met HTTP/1 en vraagt om modernisering. Er wordt gestreefd naar met name performance-verbeteringen zonder de compatibiliteit te verliezen met HTTP/1. Anders gezegd: kan niet zo zijn als er wordt geswitcht naar HTTP/2 dat hiervoor aanpassingen nodig zijn aan de bestaande websites / applicaties.

Halverwege 2015 werd de definitieve versie van HTTP/2 geregistreerd en was het wachten op ondersteuning in de verschillende browsers.

Verschillen tussen HTTP/2 en HTTP/1

Belangrijkste verschil: SNELHEID!!

Multiplexing
De grootste verandering is de mogelijkheid om multiplexing toe te passen: meerdere verzoeken kunnen via één verbinding verzonden worden. Simpel gezegd: er kunnen meerdere vragen (requests) tegelijk worden beantwoord (responses).

Dit maakt Multiplexing in één afbeelding duidelijk:

http1 vs http2
Bron: Kinsta

Header optimalisatie
Elk HTTP-verzoek bevat een lijst met “HTTP headers”. In zulke headers zit informatie over welk type formaten ondersteund worden, cookies et cetera. HTTP/2 verwijdert overbodige headers en comprimeert overblijvende headers via Header optimization. Dat maakt de laadtijden korter.

Server push
Bij HTTP/1.1 moet de server wachten tot je browser een verbinding start. Dat vertraagt het laden van webpagina’s. Bij HTTP/2 kunnen servers resources direct naar je browser pushen zodat je website sneller wordt geladen.

Welke browsers ondersteunen HTTP/2

Alle moderne browsers ondersteunen HTTP/2. Hieronder tref je een overzicht van de veel gebruikte browsers met exacte versies:

• Chrome (vanaf versie 40)
  • Firefox (vanaf versie 36)
  • Edge (vanaf versie 12)
  • Safari (vanaf versie 9)
  • Opera (vanaf versie 28)

SSL verplicht voor HTTP/2?

HTTP/2 verplicht TLS/SSL-encryptie niet. SSL is in technische zin niet noodzakelijk om HTTP/2 te kunnen gebruiken. Maar browsers als Firefox en Chrome accepteren alleen HTTP/2 in combinatie met SSL dus in die zin zit je vast aan het gebruik van een SSL certificaat. Vanzelfsprekend mag dat ook een gratis Let’s Encrypt certificaat zijn.

Heeft HTTP/2 invloed op SEO?

In directe zin niet: voor Google maakt het qua techniek niet uit of je op HTTP/1 of HTTP/2 draait. Maar indirect natuurlijk wel: het is algemeen bekend dat snelheid een belangrijke SEO factor is: Goed voor de ervaring van de bezoekers van je website, lager bounce percentage en hogere snelheid, punten die Google beloont.

Heeft Just Host al HTTP/2?

Jazeker! We hebben een periode van ideale set-up bepalen -> testen -> verfijnen / inregelen eind mei 2017 afgerond en onze servers draaien op HTTP/2.