Service beyond the dot

Spam vanaf eigen domein?

Gepubliceerd: door Reageer,
Laatst bewerkt op: 12 mei 2023
Geplaatst in: ,

Spam vanaf eigen domein?

Sinds begin maart komt bij veel e-mailaccounts spam binnen die lijkt te zijn verzonden vanaf het eigen domein. In de mail zit een (kwaadaardig) .zip bestand.

De e-mail die wordt ontvangen eindigt op het eigen domein, wat er voor het @-teken staat is willekeurig: bestaande namen maar ook namen die niet bestaan, onbekende ‘eigen’ mailadressen dus.

Hoe komt dat?

Spammers worden steeds slimmer, dat is altijd al zo geweest. En daar lopen de spamfilters achteraan: die houden ook steeds meer tegen. Maar de spam die nu wordt verstuurd is een lastige: het SPF-record wordt genegeerd.

Het SPF record is een DNS-record, een instelling in je domein, die zegt: als e-mail wordt verzonden vanaf mijn eigen hostingserver en vanaf mijn eigen SMTP server, dan is de e-mail geen spam. Je kunt je voorstellen als deze ‘check’ achterwege blijft dat alles dan wordt doorgelaten. Erg vervelend.

Wat kan ik tegen deze spam doen?

Om de spam te minimaliseren is ons advies om in ieder geval (al is het maar tijdelijk) geen gebruik te maken van een ‘catch all’ adres. Verder wordt afgeraden op je eigen domein te ‘whitelisten’ in Spamassassin, de spamfilter in DirectAdmin.

Spamfilter Pro

Wij bieden een professionele spamfilter aan: Spamfilter Pro. Je kunt voor deze betaalde dienst een gratis proefabonnement nemen van 30 dagen. Zonder enige verplichting.

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde berichten

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *